Perník pro mainstream

Tak jo, konečně si dělám časové okýnko a jdu prozradit recept na perník, přesně tak ho dělám pro zbytek osazenstva rodiny, která se řadí ke všežravcům… je to rychlé, dobré až mňamkózní.

Zkuste a dejte mi vědět jak se zadařilo. A můžete mi poslat i váš recept na perník, ať vyzkouším něco nového 🙂

 

Co potřebuji:

Sypká směs

  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 1 prášek do perníku – lze nahradit práškem kypřícím se dvěma čajovými lžičkami perníkového koření
  • lžička skořice
  • 4 polévkové lžíce kakaa nebo karobu
  • nasekané vlašské ořechy

Mokrá směs

  • 2,5 dcl mléka 
  • 2 celá vejce
  • 15 dkg cukru
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 dcl oleje
  • 1 kelímek nejlépe švestkových povidel (ze použít i marmeládu)

Suchou směs mám připravenou ve velké míse, mokrou směs v hrnci. Lehce ji zahřeju a rozmíchám kvedlačkou.

Připravím si husák – vymažu ho sádlem nebo vytřu olejem a vysypu buď kokosem nebo strouhankou – záleží co mám po ruce. 

Mokrou směs vliji do suché a s láskou vymíchám do hladka – tedy co ořechy dovolí. Pokud je těsto příliš řídké, dosypu moukou, pokud příliš husté, doředím mlékem. Jsem-li spokojená s konzistencí, neváhám a přemístím celý obsah za použití stěrky do husáku.

Protože znám svoji troubu, předehřeji ji na 200 °C – vy zase znáte tu svoji a víte jaký výkon zvolit, tak jí raději nevnucujte moje parametry, ať vás nezaskočí výsledná barva a konzistence 🙂 –   tenhle počin dělám už ve chvíli kdy si chystám směsi a těsto vkládám už do pěkně předehřátého prostoru. 

Špejlový test pro sychr

Peču zhruba 30 minut – po 20 minutách nakouknu, jak se situace v troubě vyvíjí – upečený perník se krásně odtahuje od plechové stěny – ale to už určitě znáte. Pro sychr provedu špejlový test a když se těsto nelepí, je upečeno. 

Vychladlý perník občas dotvořím čokoládovou polevou, a když najdu v lednici šlehačku, předsevzetí o kilech jdoucích dolů jde stranou 😀

Tak ať se vám dílko daří :-).

„A ten bílek z té skořápky, pěkně prstíčkem vyškrábni.

P.S. Jo, abych nezapomněla, maminka mi onehdá kladla na srdce: „A ten bílek z té skořápky, pěkně prstíčkem vyškrábni. Vzpomeňte si, ať už rozklepáváte vejce o cokoliv 🙂 . 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *