Perník plný laskavosti

  (print.gif)

Tak jsem zkoušela experimentovat.

Jednou za měsíc k nám o víkendu jezdí tři z mých několika dětí (no dobře, mám tři a čtvrtým se stala moje snacha Týnka, legitimní partnerka od druhorozené dcerky Karolínky ♥), konečně můžu trochu kreativity projevit i v kuchyni. Sjedou se z k nám na Vysočinu ze dvou míst Moravy. Na tom by nebylo nic speciálního. Ta specialita spočívá v tom, že každý něco nejí. Z téhle situaci vycházím já nejlíp, když mám hlad, slupnu cokoliv.

Naše dvě děvčátka – Kája a Týnka, jsou veganky. Ne proto, že by jim nechutnalo maso. Ale proto, že jsou proti krutému způsobu zacházení se zvířaty, která se produkují ve velkochovech. Chtěla jsem jim udělat radost a protože vím, že jim vždycky chutnal můj perník, vymyslela jsem pro ně vhodnou variaci.

Žádné drahé suroviny, pohledala jsem co jsem měla v kuchyni po ruce a…. Voaláááá, předkládám vám

recept na Perník plný laskavosti:

  • 1 banán
  • cca 2 dcl nemléka ze sójového nápoje Zajíc (5 lžiček prášku na 2 dcl vody, řadně protřepat ve sklenici s uzávěrem)
  • 1 dcl oleje
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 10 dkg cukru
  • 4 lžíce kakaa
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • kypřící prášek do perníku
  • vanilkový cukr
  • 10 dkg mletých ořechů
  • 2 čajové lžičky rýžového proteinu
  • 10 dkg švestkových povidel
  • kokos na vysypání plechu

Postup:

Místo vajíčko v tomto receptu použijeme zralý a měkký banán. Vyloupneme ho ze slupky a v míse rozmačkáme vidličkou.

Mléko nahradíme sójovým nápojem Zajíc. Já ho připravuji tak, že do menší zavařovací sklenice, která má víčko na závit, naliju přibližně 2 dcl vody, do ní nasypu 5 lžiček prášku, dobře uzavřu a řádně protřepu. Nápoj je pak bez hrudek. Šejkr se mi někde zatoulal, jinak je to stejné řešení, jen v honosnějším kabátku 🙂 .

Do misky k rozmačkanému banánu přidám nemléko, olej, javorový sirup a prošlehám.

Na řadě jsou suché ingredience. Do druhé mísy vsypu cukr, mouku, kakao, kypřící prášek do perníku, vanilkový cukr, mleté ořechy a můžu přidat rýžový protein k doplnění bílkovin :-). Lehce promíchám.

Nyní přišel čas na vymazání a vysypání plechu. Chtěla jsem mít perník trochu vyšší, použila jsem tedy pekáč, takzvaný husák. Vymazala jsem ho olejem a vysypala strouhaným kokosem. Když není po ruce kokos, dobře poslouží i strouhanka. Já nemám ráda, když se plech vysypává moukou, dělá to pak na perníku takovou krustičku, která mi fakt nechutná :-).

Pekáček je nachystaný, trouba předehřátá, je čas smíchat tekuté a sypké suroviny. Postupuji tak, že sypké vždy vmíchávám do tekutiny, vznikne tak hladké těsto bez hrudek. Nemělo by být příliš tuhé ani příliš tekuté, prostě tak akorát, pomůžu si buď přidáním mouky a nebo trochou vody.

Miluju švestková povidla a ta k perníku patří. Nebudu s nimi perník promazávat, ale přidám je jako tajnou ingredienci úplně na závěr. Opět poctivě vymíchám. Těsto naliju na vymazaný a vysypaný plech, udělám nad ním svůj malinký rituál posvěcení a šupnu ho do trouby.

Peču cca 30 minut na 200 °C, záleží na vaší troubě. Že je perník upečený poznám dle vůně, která se line od sporáku a pak také podle toho, že se upečené těsto samo odděluje od pekáčku. Když si nejsem ani tak jistá, píchnu do něho špejlí, pokud je suchá, je hotovo. Kdo má rád, může nahoru polít čokoládou nebo pocukrovat… My ho máme nejraději prostě jen tak, s hrnečkem horké dobré kávy.

Od ♥ k ♥ Naďa

P.S. Omlouvám se za fotky, ale v zápalu boje a nadšení jsem se soustředila spíš na kvalitu těsta než na kvalitu obrázků 🙂

Úvodní foto: Fotka od S. Hermann & F. Richter z Pixabay 

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *