Svatojánský olej

Třezalka tečkovaná – sbíráme ji kolem  letního  slunovratu, na svátek sv. Jana, na okrajích luk, pastvin, vedle lesa… Poznáme ji podle tmavých teček na spodní straně okvětních lístků, podle oblosti spodní strany stonku a červené barvy, která nám ulpí na prstech po rozmáčknutí čerstvě utrženého květu.

Celý proces přenosu léčivých látek do nosného oleje je kouzelná záležitost . Přistupujme k němu s úctou, pokorou a vděčností k matičce Zemi, Třezalce i sobě samým. Dodáme tím  do výsledného produktu další vzácnou ingredienci. Já vím, že se opakuji, ale opakování je matka moudrosti 🙂

Co potřebujeme:

  • květy sbírané s láskou za slunečného počasí 
  • za studena lisovaný olej (olivový, slunečnicový, mandlový…)
  • větší láhev
  • trpělivost

Do láhve až po hrdlo volně nasypeme květy a ty zalijeme kvalitním olejem. Dbáme na to, aby květy byly ponořené.  Láhev dobře uzavřeme, mírně s ní zatřeseme, aby se uvolnily vzduchové bubliny a postavíme ji na několik dní na slunce nebo na teplé místo. Do týdne se olej zbarví do červena. Někdy to trvá i déle, obrňme se trpělivostí. Pokud se nám jeví olej dostatečně zbarvený, přefiltrujeme ho přes plátýnko, které  dobře vymáčkáme.  Olej slijeme do  tmavé lahvičky.

Použití:

  • masáž páteře a zad
  • na jizvy a modřiny
  • na oteklé žlázy
  • zjemnění pokožky
  • Vnitřně se doporučuje olej užívat nakapaný na cukr pro povzbuzení chuti k jídlu, 
    proti bolestem hlavy 
    a na posílení nervů.

Upozornění :

Třezalka se řadí k rostlinám fotosenzibilním, pokud ji užijete nevystavujte se přímému slunci.

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *