Třezalka tečkovaná – sbíráme ji kolem letního slunovratu, na svátek sv. Jana, na okrajích luk, pastvin, vedle lesa… Poznáme ji podle tmavých teček na spodní straně okvětních lístků, podle oblosti spodní strany stonku a červené barvy, která nám ulpí na prstech po rozmáčknutí čerstvě utrženého květu.
Celý proces přenosu léčivých látek do nosného oleje je kouzelná záležitost . Přistupujme k němu s úctou, pokorou a vděčností k matičce Zemi, Třezalce i sobě samým. Dodáme tím do výsledného produktu další vzácnou ingredienci. Já vím, že se opakuji, ale opakování je matka moudrosti 🙂
Co potřebujeme:
- květy sbírané s láskou za slunečného počasí
- za studena lisovaný olej (olivový, slunečnicový, mandlový…)
- větší láhev
- trpělivost
Do láhve až po hrdlo volně nasypeme květy a ty zalijeme kvalitním olejem. Dbáme na to, aby květy byly ponořené. Láhev dobře uzavřeme, mírně s ní zatřeseme, aby se uvolnily vzduchové bubliny a postavíme ji na několik dní na slunce nebo na teplé místo. Do týdne se olej zbarví do červena. Někdy to trvá i déle, obrňme se trpělivostí. Pokud se nám jeví olej dostatečně zbarvený, přefiltrujeme ho přes plátýnko, které dobře vymáčkáme. Olej slijeme do tmavé lahvičky.
Použití:
- masáž páteře a zad
- na jizvy a modřiny
- na oteklé žlázy
- zjemnění pokožky
- Vnitřně se doporučuje olej užívat nakapaný na cukr pro povzbuzení chuti k jídlu,
proti bolestem hlavy
a na posílení nervů.
Upozornění :
Třezalka se řadí k rostlinám fotosenzibilním, pokud ji užijete nevystavujte se přímému slunci.
Jsem empatický člověk a život vnímám jako nádherný mozaikový obraz, plný barev – od sněhově bílé, přes celou škálu odstínů až k sametově černé – od narození, přes žití až do posledního vydechnutí. Moje motto? „Tohle jsem ještě nedělala. To mi určitě půjde“, pravila Pippi Dlouhá punčocha ♥ Můžeme se potkat na mých webech Panenkyzpudy.cz a Dula na konci života. A nebo na FB v kavárně Death Cafe Czech.