Je libo langoše nebo pitta chleba?

V pátek přijedou mé dospělé děti. Každé je jiné, ale langoše od maminky milují všichni stejně. Tenhle recept je báječný  pro všežravce, mlsouny i vegany, což je v našem případě ideální stav.

Chcete recept?

Jen upozorňuji, že ve spoustě jídel používám zvláštní odměrku, zvanou Od oka.  Nejdřív spočítám hladové krky, připočítám i ty, které tvrdí, že zrovna teď hlad nemají a podle toho použiji přiměřeně množství surovin.

Suroviny:

voda, kvasnice, cukr, sůl, hladká mouka a olej

Pro pět dospělých lidí potřebuji asi  třičtvrtě kila hladké mouky plus něco málo na podsypání na vál, sáček sušeného droždí (mám s ním lepší zkušenost než se živými kvasnicemi), asi půl lžičky cukru, větší špetku soli a olej na smažení.  

Do sklenice vlažné vody nasypu sušené droždí, cukr a lehce zamíchám. Dám vzejít na teplé místo. Netrvá to zpravidla dlouho, dala bych tomu tak 10 minut. Do mísy vsypu přesátou mouku, přidám sůl, dobře promíchám, přileju vzešlé droždí a s láskou míchám a míchám a míchám. 

Dle potřeby doliju vodu nebo přisypu mouku, abych dostala správnou konzistenci těsta. Nesmí být ani příliš tuhé ani příliš řídké. Mísu zakryju utěrkou a šupnu do igelitky na teplé místo. Tím podpořím kynutí.

 

Kynu, kyneš, kyneme

Přibližně po třiceti minutách nakouknu a pokud je těsto dostatečně nakynuté – zjistím ukazováčkem – lehce zatlačím na povrch a pokud se dolík vrátí zpět je to tak akorát – můžu začít s tou zábavnější fází.

Lžící ukrojím kus těsta, hodím na pomoučení vál a v dlaním s láskou vytvořím tvar podobný kouli. Snažím se, aby všechny bochánky byly přibližně stejně velké. Přikryju utěrkou a nechám ještě aspoň dalších 15 minut kynout. 

Mezitím si do misky prolisuju oloupaný česnek, přidám trochu soli a vodu. Důkladně promíchám – je to přesně to po čem moje chuťové pohárky – a potažmo imunitní systém – prahnou. A není to vůbec mastné jako v případě, kdy místo vody použiju olej.

Na talíř si nastrouhám sýr na posypání. A když počítám na oběd  s babičkou tak mám v záloze i zakysanou smetanu. 

Patnáct minut uběhlo jako voda, na pánvičku naliju olej a vařič zapnu na nejvyšší stupeň. Jestli je olej dost horký zjistím tak, že si kousek těsta užmoulnu a opatrně vložím na pánev. Pokud se kolem začnou tvořit bublinky, můžu začít smažit. Pěkně do růžova z obou stran.

Přebytečný tuk odsaju do ubrousku a langoše skládám na talíři na sebe. Během chvilinku krásně změknout. 

 

A pak už záleží na každém čím si langoš ochutí – fantaziji se meze nekladou – česnekový dip, sýr, rajčatový protlak, zakysaná smetana. Výborná je i verze na sladko – s nutelou ☻

Pitta chleba

Pokud by jste si doma rádi upekli pitta chleba, použijte stejný recept a nakynulé bochánky po roztažení na větší placky položte na pečícím papírem vyložený plech a v troubě vyhřáté na 200 stupňů pečte do zlatova . 

Pitta chleba se hodí jako chutná příloha místo klasického chleba, nebo ho lze nakrojit jako kapsu a naplnit ho nějakou mňamkou – čerstvou zeleninou s jogurtovým dipem, jakýmkoli masem nebo luštěninami .

Od ♥ k ♥ Naďa

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *